Foto: SVT

Träbjörnen i Sveg hotas av rivning – har slagsida och kan rasa

Uppdaterad
Publicerad

Nu tycks dagarna vara räknade för den omdiskuterade och rötskadade träbjörnen i Sveg. Efter en besiktning är nu förslaget att den bör rivas då den riskerar att rasa.

Det är en byggkonsultfirma som undersökt björnen och deras rapport visar ”att våningsplanen inuti skulpturen lutar, hela träbjörnen har slagsida och träet är rötskadat”, skriver kommunen på sin hemsida. Besiktningsmannen föreslår att  björnen bör rivas.

Beslut om dess öde ska tas av kommunstyrelsen den 16 december.

”Tråkigt beslut att fatta”

– Det är naturligtvis ett tråkigt beslut att fatta men vi kan inte riskera att björnen rasar och skadar någon eller något. Som kommunens budget ser ut nu behöver vi fokusera på kärnverksamheterna, säger Anders Häggkvist, kommunstyrelsens ordförande (C) till kommunens hemsida.

Härjedalens kommun har på flera sätt försökt rädda den fuktskadade björnen, man har haft luftfuktare inuti den, den har blivit tätad med papp och den har fått hakstöd.

Även skönheten har diskuterats

För drygt tre år sedan sa kommunalrådet Anders Häggkvist så här:

– Det senaste beslutet är att den får stå kvar så länge som den inte utgör någon risk för allmänheten, om det blir två år eller 20 år, det vet jag inte.

Nu tycks alltså tiden vara kommen.

Björnens skönhet har också diskuterats. I boken ”Trista sevärdheter” som kom 2011 fanns den med. 

Träbjörnen i Sveg har utstått många prövningar – så här såg det ut när vi fick följa med in i björnen i oktober 2017

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.