Eons regionschef norr, Lena Berglund, berättar att elbolaget delar ut två miljoner kronor till sina elkunder efter strömavbrotten som inträffade i januari. Foto: Eon / SVT arkiv

Beskedet: Nu får Eon:s kunder i Strömsund ersättning efter strömavbrott

Publicerad

I januari drabbades flera av elbolagets kunder av längre strömavbrott och nu delas ersättningen ut genom att summan för den så kallade avbrottsersättningen dras av från kundernas kommande elnätsfaktura.

För de strömavbrott som inträffade i januari kommer EON dela ut 2 miljoner kronor,  främst till de kunder i Strömsunds kommun som drabbades, men även de i Västernorrland och Västerbotten som påverkades.

Ersättningen ligger i nuläget på 1 000 kronor och delas automatiskt ut till de kunder som haft strömavbrott i tolv timmar eller mer. Är man utan el i mer än 24 timmar så ligger ersättningen på cirka 2 000 kronor.

Strömsund drabbades mest

Lena Berglund, chef för region Nord på EON, kan inte svara på hur mycket av de två miljoner kronorna som kommer gå till kunderna i Strömsunds kommun, men hon tror att det kan röra sig emot upp mot cirka tre fjärdedelar av summan.

– Det var främst i Strömsund som avbrotten var så pass långa och jag tror att en del av dem redan har fått sin ersättning, men jag kan inte lova något, säger Lena Berglund.

Bolaget kommer fortsätta arbeta framåt under sommar och höst med förhoppningen att minska risken för framtida störningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.