Vilgot Magnusson och Axel Wenna spelar fotboll i Frösö IF. Hör vad de tycker om att det ska gå att spela fotbollscuper i sommar. Foto: Maria Harning, SVT

Klartecken från regeringen – snart tillåtet med idrottscuper och läger igen

Publicerad

Från och med första juni blir det tillåtet att arrangera idrottscuper och läger för barn och unga igen. Men i mindre skala. Fotbollskillarna Axel och Vilgot som spelar i Frösö IF hoppas på cupspel i sommar.

Vilgot Magnusson, 10 år och Axel Wenna, 11 år, tränar tillsammans på konstgräset på Lövsta IP. De älskar fotboll. Förra året blev Hudik Cup, där de skulle ha spelat, inställd och den ser ut att vara inställd i år med. Men att regeringen och Folkhälsomyndigheten nu gett klartecken till mindre idrottscuper och läger, är något som glädjer.

– Det är ju så klart mycket roligare att spela cuper än bara träningsmatcher, säger Axel Wenna.

Tolkningar för varje idrottsförbund

En annan som är glad åt lättnaderna i restriktionerna är Anna Ottoson Blixth. Hon är distriktsidrottschef på RF-SISU Jämtland-Härjedalen.

– Det betyder mycket, främst för barn och unga, säger hon.

Anna Ottosson Blixth, distriktschef på RF-SISU Jämtland Härjedalen Foto: Maria Harning, SVT

Exakt hur stora cuper och läger som får arrangeras är inte klart ännu. Varje idrottsförbund ska nu göra sina egna tolkningar av regelverket.

– Idrotten är på tå och snabb att anpassa sig utifrån de riktlinjer som är. Just det här är ju efterlängtat inför de sommarläger och cuper man har haft under planering men inte riktigt veta om man ska kunna genomföra.

Utgångspunkter för läger och cuper

Folkhälsomyndighetens hemsida finns information om de nya riktlinjerna, men här är några korta drag.

Läger kan anordnas både inom- och utomhus. Man får åka till andra regioner och delta.

De förebyggande åtgärderna för att förhindra smittspridning ska följas. Tillexempel ska antalet deltagare begränsas och större samlingar inomhus undvikas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.