”I nuläget hyr kommunen inte ens ut skollokaler” – hör mer om läget för fotbollsfestivalen Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Umeå fotbollsfestival hoppas på grönt ljus – men pandemin kan stoppa festen

Publicerad

Umeå fotbollsfestival samlar normalt flera tusen barn och ungdomar från flera länder i juli. Efter 36 år i rad tvingades arrangören ställa in i fjol på grund av pandemin. Nu hotas även sommarens stora fotbollsfest.

– Vi hoppas och tror att det blir någon form av turnering, kanske en lokal variant. Vi kan nog glömma utländska lag, säger Peter Hugosson Wallgren, klubbchef Mariehem SK och cupgeneral Umeå fotbollsfestival.

Förra året tog klubben beslutet i mitten av april att ställa in festivalen. Ett år senare sitter ledningen i samma svåra sits. Pandemiläget gör det svårt att bedöma om det ska bli någon fotbollsfestival 2021 eller inte.

Klubben hade årsmöte förra veckan där medlemmarna meddelades att läget är väldigt osäkert.

– Vi hoppas väldigt mycket på vaccineringen. En vanlig cup ger oss 1,5 miljoner i inkomst. Det behöver vi för att få den vanliga verksamheten att gå runt, säger Peter Hugosson Wallgren.

Hör mer om detta i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.