Ovädret i Åre har lett till olyckor Foto: Lena Samuelsson, SVT

Nu drar stormen in

Uppdaterad
Publicerad

Den kraftfulla stormen Cora drog in under söndagsförmiddagen. Det blåser orkanvindar uppe på fjället i Åre och allmänheten uppmanas att stanna inomhus till dess att stormen bedarrat.

SMHI:s senaste prognos visar att medelvinden i fjällen från söndagförmiddag till sen eftermiddag beräknas till 24-28 m/s. Därefter blir det mycket hård vind, kring 18-22 m/s. Detta tillsammans med täta snöbyar.

Två befäl i tjänst

– Vi räknar med att väderläget blir som värst vid tvåtiden på eftermiddagen, säger Ulf Jernström, inre befäl vid räddningstjänsten i Jämtland.

Har ni satt in några extra resurser?

–  I normala fall har vi bara ett inre befäl men nu kommer vi att vara två. I övrigt kör vi som vanligt med de resurser vi har, säger Ulf Jernström.

Höjd lavinprognos

Naturvårdsverket höjer också sin lavinprognos för södra Jämtlandsfjällen och västra Härjedalsfjällen till en fyra på en femgradig skala.

”Låt dig inte luras av morgonstundens beskedliga vindar, innan lunch blir det en hejdundrande snöstorm”, skriver Lavinprognoser.

Det är troligt att vädret kommer att orsaka stora laviner i området och personer rekommenderas att stanna inomhus.

Uppmaning till allmänheten

Länsstyrelsen i Jämtland uppmanar bilister på väg från fjällen att åka tidigt, ta god tid på sig och se till att ha varma kläder med sig  i bilen. För dem som ska till fjällen rekommenderas att åka på måndag i stället för söndag.

Olycka i närheten av Åre Foto: Lena Samuelsson, SVT

Mer information om vilka vägar som kommer att påverkas finns på Trafikverkets webbplats.

Länstrafiken räknar också med att busstrafiken kan påverkas och mer information finns på deras hemsida.

Flera tåglinjer kommer ställas in under söndagen. Eventuellt kommer delar av E14 att stängas av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.