Visa alla (3)

Nu drar stormen in

Publicerad

Den kraftfulla stormen Cora drog in under söndagsförmiddagen. Det blåser orkanvindar uppe på fjället i Åre och allmänheten uppmanas att stanna inomhus till dess att stormen bedarrat.

SVT rapporterade · Stormen Cora drar in

Hej och välkomna till vår direktrapportering om stormen Cora. Här kan du hålla koll på läget under dagen och ställa frågor till oss. Har du bilder och berättelser om hur det ser ut var du är och vill dela med dig? Mejla till: tipsaoss@svt.se
10.56
Stormen har nu börjat dra in. Våra medarbetare på plats i Åre vittnar om att det redan börjat blåsa kraftigt. Men värst ser det ut att bli vid 14-tiden idag.
11.03
 Flera tåg ställs in på grund av stormen: 
11.07
"Först var det lugnt sedan sa det bara pang. Nu har det börjat snöa och blåsa", säger SVT Nyheters medarbetare Eva Danielsson som är på plats i Åre under förmiddagen. Senast vid 13.00 kommer vi liverapportera från platsen.
11.08
De hårda vindarna gör att risken för laviner ökar i fjällen: 
11.09
Flygplatsen i Östersund är fortfarande öppen för trafik, men följer väderutvecklingen noga, rapporterar Svedavia.
11.11
Vid 10.30-tiden inträffade en trafikolycka på E14 mellan Björnänge och Åre, rapporterar polisen. Just nu är det oklart om någon person har skadats. Enligt polisen har det börjat bildats köer på platsen och bilister uppmanas att köra försiktigt.
11.16
Hur mycket vind klarar vi egentligen och vad krävs för att en människa ska blåsa omkull? Här kastar sig SVT:s meteorolog Nils Holmqvist och programledaren Kristian Luuk in i en vindtunnel för att ta reda på svaret: 
11.18
Eon har höjt beredskapen. "SMHI har utfärdat en klass 2 varning för hårda vindar i bland annat Jämtland och Västernorrland. Det finns en stor risk att stormen kommer att påverka strömförsörjningen i området. Vi har därför kraftigt höjt beredskapen", skriver Eon på sin Facebooksida. 
11.25
Hur ser det ut där du är? Dela dina bilder och berättelser med oss - mejla till: tipsaoss@svt.se

SMHI:s senaste prognos visar att medelvinden i fjällen från söndagförmiddag till sen eftermiddag beräknas till 24-28 m/s. Därefter blir det mycket hård vind, kring 18-22 m/s. Detta tillsammans med täta snöbyar.

Två befäl i tjänst

– Vi räknar med att väderläget blir som värst vid tvåtiden på eftermiddagen, säger Ulf Jernström, inre befäl vid räddningstjänsten i Jämtland.

Har ni satt in några extra resurser?

–  I normala fall har vi bara ett inre befäl men nu kommer vi att vara två. I övrigt kör vi som vanligt med de resurser vi har, säger Ulf Jernström.

Höjd lavinprognos

Naturvårdsverket höjer också sin lavinprognos för södra Jämtlandsfjällen och västra Härjedalsfjällen till en fyra på en femgradig skala.

”Låt dig inte luras av morgonstundens beskedliga vindar, innan lunch blir det en hejdundrande snöstorm”, skriver Lavinprognoser.

Det är troligt att vädret kommer att orsaka stora laviner i området och personer rekommenderas att stanna inomhus.

Uppmaning till allmänheten

Länsstyrelsen i Jämtland uppmanar bilister på väg från fjällen att åka tidigt, ta god tid på sig och se till att ha varma kläder med sig  i bilen. För dem som ska till fjällen rekommenderas att åka på måndag i stället för söndag.

Olycka i närheten av Åre Foto: Lena Samuelsson, SVT

Mer information om vilka vägar som kommer att påverkas finns på Trafikverkets webbplats.

Länstrafiken räknar också med att busstrafiken kan påverkas och mer information finns på deras hemsida.

Flera tåglinjer kommer ställas in under söndagen. Eventuellt kommer delar av E14 att stängas av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer