Två värnpliktiga ungdomar i Dagsådalen. Foto: Josefine Thureson SVT

Nu görs lumpen i Östersund igen

Publicerad

Försvarsmakten utbildar värnpliktiga medborgare i Östersund. För Jämtland är det den första militära grundutbildningen med värnplikt på tolv år.

I veckan samlades 17 rekryter och militärer från Fältjägargruppen från Norrbottens regemente i Dagsådalens skogsområde utanför Östersund. Att bygga förläggning och överleva i skogen är några av de saker som rekryterna får lära sig under den fyra månader långa utbildningen till skyttesoldat.

– De ska kunna bo ute i skogen och lära sig allt vad det innebär. De ska veta hur allting ska byggas, säger Tove Stilfjord som är en av instruktörerna.

”Stor risk för sjukdomar”

Hon förklarar att mycket handlar om hygien.

– När vi är så många personer nära på samma plats är det väldigt stor risk för sjukdomar och liknande. Då måste vi se till att vi gör allting på rätt sätt, säger Tove Stilfjord.

Upp till elva månaders utbildning

Utbildningen är uppdelad på en grundutbildning och en befattningsutbildning. Grundutbildningen ersätts efter tre månader av befattningsutbildningen med en specifik inriktning i Försvaret. Längden på utbildningen varierar beroende på inriktning, men kan som längst bli elva månader.

Vid krig kallas man till repetitionsutbildning

Efter grundutbildningen kan rekryten välja att fortsätta sin karriär inom Försvarsmakten, annars placeras de i en pool av utbildningsreserver.

– Där står de fram tills om de skulle bli krig. I så fall kallas de in för repetitionsutbildning, de skickas alltså inte direkt ut i krig, förklarar Martin Öhagen som är yrkesofficer och ansvarig för utbildningen. 

Värnplikten 2018

Förra året beslutade regeringen att återinföra värnplikten. Återigen har alla svenska medborgare värnplikt året de fyller 18 år. En gång om året skickas mönstringsunderlag med frågor ut till alla 18-åringar. Att inte svara på det är olagligt. Sedan kallas ett urval av frivilliga och värnpliktiga in för mönstring och efter det är de redo för grundutbildningen. Plikten inkluderar att de som har kallats är skyldiga att påbörja och slutföra den militära grundutbildningen och i framtiden bidra till landets försvar vid behov.

Källa: Försvarsmaktens hemsida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.