Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Maria Boberg, stadsarkitekt på Östersunds kommun, om vilken respons man har fått angående planerna på att bygga om busstorget. Foto: SVT

Nu har Östersundsborna tyckt till om busstorget

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags var det sista dagen för medborgare att tycka till om planerna på ombyggnationen av busstorget i Östersund. Kommunen har fått in 238 synpunkter, vilket är rekord när det gäller planer på nybyggen i staden.

– Under de senaste åren har vi aldrig haft någon detaljplan som genererat så många synpunkter. Det är bra att människor tar chansen att tycka till, det är ju en del av en demokratisk process och folk har rätt att säga sin åsikt, säger Maria Boberg, stadsarkitekt på Östersunds kommun.

Kritik från flera håll

Majoriteten av synpunkterna är dock kritiska mot bygget och flera anser att det skulle göra stadskärnan mindre attraktiv. Även Länsstyrelsen och Jamtli har riktat kritik mot planerna då de anser att det tänkta torget skulle strida mot riksintresset. De menar att de planerade byggnaderna avvika för mycket från den hur stadsutvecklingen sett ut tidigare och att de nya byggnaderna byggs för nära gamla hus med höga affektionsvärden som till exempel gamla teatern.

– Jag kan bara konstatera att vi gör olika bedömningar i den här frågan. Vi menar att vi har tagit hänsyn till riksintresset och att det inte kommer att påverkas, säger boberg.

Maria Boberg håller inte heller med kritiken om om att stadskärnan skulle bli mindre attraktiv. I klippet ovan berättar hon varför. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Busstorget Östersund

Mer i ämnet