Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Håller på att förfalla och kostar en del i drift” – hör Yngve Hamberg (S) i kommunfullmäktige Bräcke om varför det gamla vårdhemmet rivs. Foto: Eva Danielsson/SVT

Nu ska Furuhagen i Bräcke rivas: ”Vi ska inte behålla gamla fastigheter som bara är till skada”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har kommunfullmäktige i Bräcke klubbat igenom ytterligare rivningar av fastigheter, denna gång är det gamla vårdhemmet Furuhagen från 1915 som ska jämnas med marken.

– Vi har ingen användning av Furuhagen och vi har ingen verksamhet där. Det är väldigt förfallet och sönderslaget och det är en fara att vistas där, säger Yngve Hamberg (S) ordförande kommunfullmäktige Bräcke.

För att kapa kostnader har kommunen fått statligt bidrag för att riva flera fastigheter. Sen tidigare har man rivit simhallen och det gamla högstadiet:

– Vi har beslutat att riva ett antal fastigheter som är i dåligt skick och som kostar ganska mycket i driftkostnader, säger Yngve Hamberg (S) ordförande kommunfullmäktige Bräcke.

Skyddsrum i källaren

I en av fastigheterna på Furugränd 17 finns ett skyddsrum i källarvåningen. Där har pistolskytteförening haft sin verksamhet sen 2002. Nu tittar kommunen på om det finns möjlighet att ha källarvåningen kvar.

– Vi ska se om vi kan riva själva huset och behålla källarvåningen, annars ska vi se om vi kan hitta någon annan lösning för föreningen, säger äger Yngve Hamberg (S) ordförande kommunfullmäktige Bräcke.

I sommar beräknas rivningen börja.

FURUHAGEN

Furuhagen är en plats som har varit en tidigare ”sinnesslöanstalt”. På framsida av huset står det med stora bokstäver: JLSA 1915, vilket står för Jämtlands Läns Sinnesslö Anstalt. 1915 hade man byggt färdigt alla fastigheter och tog anstalten i bruk.

Det fanns ett skolhem, arbetshem och sjukhem. Cirka 80 personer bodde på Furuhagen. Avdelningarna var indelade efter hur gravt handikappade personerna var. Husen var även indelade i pojkhem och flickhem.

1991 stängdes verksamheten ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.