Nu varnar man för stor risk för laviner under söndagen: ”Det är farligt ute” Foto: TT.

Utökad lavinvarning i fjällen: ”Det är farligt”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor risk för laviner under söndagen i Jämtlandsfjällen och Härjedalsfjällen. Allmänheten uppmanas att hålla sig inne.

– Det kommer att gå massa laviner imorgon, säger Per-Olov Wikberg, kommunikationsansvarig för lavinprognoser.se.

Naturvårdsverkets lavinprognostjänst varnar nu för stor lavinfara i Jämtlandsfjällen och Härjedalsfjällen. Man är säkra på att det kommer att gå många laviner under söndagen – och då gäller det att hålla sig undan.

Nu har man utfärdat en klass 4-varning på en femgradig skala för båda områdena, vilket betyder stor lavinfara.

Farligt att vara ute

– Det är väldigt sällan vi utfärdar en varning för stor lavinfara, men nu gör vi det, säger Per-Olov Wikberg, kommunikationsansvarig för Naturvårdsverkets lavinprognoser.

– Det är farligt och riktigt farligt att åka skidor och skoter. Det kommer att gå spontana laviner i väldigt många områden. Om man är ute får man inte vara i närheten av brant terräng, då är det stor risk att man träffas, säger han.

Han tror dock att stormen Cora kommer att bidra till att väldigt få personer vistas ute.

– Vädret gör nog så att många stannar inne. Länsstyrelsen, kommunen och räddningstjänsten i Jämtland uppmanar folk att hålla sig inne, säger Wikberg.

Bara troll får vara ute

”På söndag ska bara troll och annat oknytt vara utomhus” skriver lavinprognoser.se på sin hemsida.

Den stora lavinvarningen kan eventuellt gälla även måndagen, men beslut om det tas imorgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.