I Stekenjokk bröts koppar tidigare, gruvan stängdes 1989. Nya ansökningar har gjorts om att öppna gruvan igen. Foto: SVT

Nya gruvbrytningsplaner i Stekenjokk

Uppdaterad
Publicerad

Gruvbolaget Vilhelmina Mineral för nu fram nya planer för att få återuppta gruvbrytning i Stekenjokk. Med gruvbrytning endast vintertid och där malmen sedan transporteras över till Norge, hoppas bolaget få tillstånd till gruvbrytning.

Det här är huvudinnehållet i de nya gruvbrytningsplanerna som bolaget nu skickar in till Bergsstaten i mitten av maj.

– Planerna är att endast bryta malm vintertid för att minska påverkan på rennäringen, för renarna finns inte i brytningsområdet då. Sedan kommer malmen att truckas till Norge, säger vice vd Jonas Dahllöf vid Vilhelmina Mineral.

Endast brytning i Stekenjokk

Därmed kommer endast brytningen att ske på svenska sidan. Det innebär att det ursprungliga projektets omfattning minskar när det gäller verksamheten på den svenska sidan.

Det var i november som regeringen återförvisade frågan om brytning i Stekenjokk till Bergsstaten. Därmed revs Bergsstatens tidigare beslut upp. Bergsstaten hade sagt nej till brytning 2014 med hänsyn till den stora påverkan brytningen skulle innebära för rennäringen.

Gruvbrytning på båda sidor gränsen

Men efter att regeringen bestämt att Bergsstaten åter skulle ta upp frågan har bolaget fått nytt hopp och har nu tagit fram ett nytt gruvbrytningsalternativ. Förutsättningen är ett samarbete över gränsen.

– Vårt mål är att återstarta gruvorna i Joma (i Röyrvik kommun i Norge) och Stekenjokk. Tanken är att gynna så många intressenter som möjligt under många år, säger vice vd Jonas Dahllöf vid Vilhelmina Mineral.

Möte i Strömsund nästa vecka

Nu ska Bergsstaten få in ett svar från gruvbolaget och sedan blir det en remissrunda, och först därefter kommer ett beslut av Bergsstaten om ett eventuellt tillstånd.

Men frågan är i högsta grad aktuell i de berörda kommunerna, där förhoppningarna är stora om nya jobb till glesbygden. Nästa vecka hålls exempelvis ett möte mellan bolaget och Strömsunds kommun.

– Den här gången handlar det om att se till att uppnå maximal samverkan mellan gruvbolaget och samebyn, så att rennäringen påverkas så lite som möjligt, säger kommunalråd i Strömsund Göran Bergström (S).

Fakta / gruvplaner och arbetstillfällen

Det är främst koppar och zinkmineraler som ska brytas.

Enligt de tidigare planerna skulle verksamheten ha resulterat i uppskattningsvis 150 nya arbetstillfällen under omkring 15 års tid.

Men eftersom endast brytning nu kommer att ske på den svenska sidan kommer de nya jobben i Sverige – i kommunerna Strömsund och Vilhelmina – med största sannolikhet att bli färre.

Hur många arbetstillfällen det nu kan ge kan bolaget för närvarande inte säga eller hur många av dessa jobb kommer att tillsättas med lokal arbetskraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.