Den misstänkte greps i Östersund efter att ha kört in i en stenkantad plantering. Förhörsprotokollen är i stora drag överstrukna, i den version som lämnats ut till allmänheten och massmedia. Foto: Ur polisens förundersökningVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stor sekretess i utskriften av förhören med terrormisstänkte mannen

Publicerad

Förhörsutskrifterna från förhören med den terrormisstänkte mannen i Östersund är till stor del sekretessbelagd. I en aktbilaga till Östersunds tingsrätt framkommer dock viss ytterligare information om den händelse på Stortorget i Östersund 14 augusti, som ledde till att en man från länet är misstänkt för stämpling till terroristbrott.

Det är 90 sidor handlingar, men stora delar är överstrukna eftersom det är sekretessbelagt under den pågående förundersökningen.

En del av förhöret med den misstänkte handlar om han har förstått vad han är misstänkt för. Säkerhetspolisens förhörsledare ställer frågorna.

Förhörsledare: Förstår du misstanken som riktas mot dig?

– Jag har förstått men de sa samma sak igår.

Förhörsledare: Igår delgavs du misstanke till mord och nu är det omformulerat till en terrorhandling.

Försvarare: Det är samma handling som du är misstänkt för men det är en annan rubricering.

– Är det här grövre då?

Förhörsledare: Ja, det är det.

Efter gripandet gjordes en husrannsakan i mannens bostad. Där beslagtogs, dator, pekdator, mobiltelefoner, ett Forexkvitto avseende en penningtransaktion och andra handlingar.

Begärde Akilovs advokat

Av förhörsprotokollet framgår att den misstänkte efter gripandet begärde en namngiven kvinnlig advokat, och i annat fall ville han ha samma försvarsadvokat som försvarade den terroristdömde Rakhmat Akilov. Det vill säga, den man som körde på och dödade fem personer på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gripande i Östersund – misstänkt stämpling till terrorbrott

Mer i ämnet