Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åre kommun har tagit fler vattenprover än tidigare i Enan i år och miljöchef i Åre kommun Daniel Fackel konstaterar att det är vissa partier i älven som uppvisar höga Ecolihalter. Foto: SVT

Åre kommun spårar Ecoliutsläpp i Enan i Västjämtland

Publicerad

Halterna av tarmbakterien Ecoli är höga i delar av fjällälven Enan i Västjämtland. Det visar de senaste vattenproverna som Åre kommun tog i somras. Hör miljöchef Daniel Fackel berätta mer specifikt var de höga utsläppen hittats.

Åre kommun tog hjälp av fem löpare och en cyklist för att samla vattenprover längs Enan i somras. Proverna togs mellan Sylarna och bron i Enkroken, ett par mil från Storlien.

Nu har provsvaren kommit. Hör vad de visar i klippet ovan.

Förutom Åre kommuns provtagning pågår också ett stort forskningsprojekt vid Mittuniversitetet för att spåra källan till Ecoliutsläppen i Enan. Forskarna tog också vattenprover i somras och även de proverna visar på höga halter av Ecoli i delar av Enan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar fjällvattnet

Mer i ämnet