Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Höga halter av tarmbakterien Ecoli har uppmätts i fjällälven Enan i Västjämtland. Foto: SVT

Varför är det farligt med höga Ecolihalter i vatten?

Uppdaterad
Publicerad

Vad är egentligen Ecoli? Och varför ska man bli upprörd över att det är höga Ecolihalter i fjällvattendrag? Hör Anders Jonsson, professor i miljövetenskap vid Mittuniversitetet, förklara.

Ecoli som ofta stavas E. coli (Escherichia coli) är en vanlig bakterie i tarmen hos människa och varmblodiga djur. Förekomsten av Ecoli i vatten kan därför användas som indikator på fekal förorening (avföring). Föroreningen kan ha diffusa källor såsom jordbruk eller läckande avlopp från befolkningstäta områden och från förorenat ytvatten. (källa: Anders Jonsson, Harvey, Tran, Myers, Wade, Collins, Tornervi och medarbetare).

– Ecoli i sig är en bakterie som är helt naturlig och som normalt sett är ofarlig. Det är inte Ecoli i sig vi oroar oss för när den kommer ut i vattnet. Det är viktigt att förstå. Utan att vi använder Ecoli som en markör. Därför att finns Ecoli i vattnet då finns det sannolikt det vi kallar färsk fekal förorening, alltså avföring i vattnet, från varmblodiga djur eller människa, säger Anders Jonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar fjällvattnet

Mer i ämnet