Hemvärnet i Jämtlands län bäst på att värva nya soldater

Ökad rekrytering till försvaret

Uppdaterad
Publicerad

När värnplikten avskaffades blev det svårare att rekrytera, men hemvärnet i Jämtlands län är bäst på att värva nya medlemmar.

Under söndagen avslutades årets krigsförbandsövning för hemvärnet i Jämtlands län. 300 soldater och officerare har övat vid Dagsådalens skjutfält utanför Östersund. Förra året fick hemvärnet i länet 86 nya medlemmar, och Fältjägarnas hemvärnsbataljon blev Sverigebäst.

– En del av förklaringen är att Östersund är en gammal militärstad. Dessutom finns det många jägare ute i länet, säger chefen för Fältjägargruppen överstelöjtnant Mikael Johansson.

Det är tre år sedan den allmänna värnplikten avskaffades. Efter en trög start har det gått lättare att rekrytera till det nya försvaret, men samtidigt har omsättningen blivit högre. Av de 4.000 fast anställda förväntades 10 procent sluta i förtid under förra året, istället blev det dubbelt så många, 19 procent. Officersförbundets ordförande Lars Fresker tecknar en bild av mer ombytliga soldater och befäl.

– 60 procent av de som anmälde sig till Rekryteringsmyndigheten dök överhuvudtaget inte upp. Sedan försvinner en del under utbildningen för att de upptäckte att det inte var deras grej. De som sedan blir anställda är ofta inne på kortare tjänstgöring, utomlands och under några år och sedan fortsätter de vidare, säger han.

Sex år i snitt vill försvaret att de anställda stannar, för att man ska nå sina mål för bemanningen. Björn Lindström är från Östersund och han gick GMU, den nya grundläggande soldatutbildningen i höstas. 34 startade, 29 fullföljde och av dem var det 14 som gick till hemvärnet. Vart de övriga tog vägen vet inte Fältjägarnas chef Mikael Johansson. För Björns del blev det hemvärnet.

– Just nu vill jag inte gå vidare. Jag känner att andra utbidlningsmöjligheter är mer lockande för just mig, men samtidigt vill jag fortsätta med försvaret, funderar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.