De flesta skoterolyckor sker i Region Nord – nu utökar polisen sin skoterövervakning på sportloven. Foto: SVT

Ökad skoterövervakning under sportloven

Publicerad

De allra flesta skoterolyckor sker i polisregion Nord. Därför utökar nu polisen skoterövervakningen under sportloven – bland annat i Åre.

– Det är alldeles för många som dör eller skadas i skotertrafiken, säger Jimmy Norberg som är gruppchef för trafikpolisen i Jämtland.

Mellan 2012 och 2022 omkom 64 personer och 159 personer skadades allvarligt i olyckor med skotrar i Sverige.

– Vi ser i många olyckor att föraren varit påverkad. Man har tagit skotern för att fiska eller ta sig till grillplatsen och där dricker man alkohol, som att det hör ihop, säger Jimmy Norberg.

Merparten av alla olyckor står åldersgruppen 16–24-åringar för. Men när det gäller dödsolyckor är det åldrarna 45-54 och 55-64 år som sticker ut.

Kontroll av behörighet

När poliserna nu utökar sin övervakning kommer de bland annat att kontrollera förares behörighet, skicket på skoter och informera om regler för att minska olyckorna.

– Vi vet var olyckorna brukar ske och vid vilka tider, där kommer vi att vara, säger Jimmy Norberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.