Stor ökning av rådjursolyckor

Uppdaterad
Publicerad

Antalet viltolyckor ökar i länet och det är framför allt kollisioner med rådjur som ökar markant. Det visar ny statistik från polisen.

En personbil krockade med en älg tidigt på fredagsmorgonen på E14 vid Kingsta i Krokoms kommun och en viltolycka inträffade även i Orrviken i Östersunds kommun på torsdagkväll.  I båda fallen undkom förarna med lindriga skador. Olyckorna är bara ett par av många viltolyckor som inträffat den senaste tiden. Nu visar polisens statistik att antalet olyckor ökat i länet, liksom i hela polisregion Nord.

Antalet viltolyckor i länet har ökat från 1774 år 2016 till 2120 stycken år 2017.

Stor ökning av rådjursolyckor

Det är rådjursolyckorna som ökat mest i länet, från 878 till 1271. Nära hälften av rådjursolyckorna inträffade i Östersunds kommun. Men många trafikanter krockade med vilt även i Krokoms kommun.

Älg- och renolyckorna uppvisar däremot en marginell minskning. Älgoyckorna i länet minskade från 514 år 2016 till 472 stycken ifjol. Renolyckorna minskade från 357 till 349.

Orsak: snön kom tidigt

Förklaringen är enligt polisen att snön kom tidigt i polisregion Nord under 2017. Den stora snömängden bidrar till att viltet flyttar sig ut till vägarna. Det finns också generellt sett gott om rådjur.

Varning utfärdas

Polisen går nu ut med en varning.

– Vill passa på att uppmana trafikanter att vara extra uppmärksam på att det rör sig mycket vilt kring vägarna just nu. Det är viktigt att anpassa hastigheten efter underlaget. Finns varningsmärken för vilt uppsatta, ta dessa på allvar säger Joacim Lundqvist, polisregion Nords sakkunnig beträffande viltolyckor.

För hela regionen ser statistiken ut så här: Antalet rådjursolyckor har ökat med 35 procent under 2017 jämfört med 2016.  För älgolyckor är ökningen 17 procent och för renolyckor 22 procent.

Gör så här om en viltolycka inträffar

  • Enligt jaktförordningen är den som kört på ett visst djur skyldig att göra en polisanmälan och märka ut platsen där olyckan sett. Skyldigheten gäller älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, lo, utter, örn och mufflonfår. Att inte anmäla en viltolycka är straffbart och kan ge böter. Du måste göra en anmälan till polisen även om djuret inte är synbart skadat.
  • Förfölj eller spåra inte ett skadat djur själv. Polisen kontaktar en jägare med särskild kompetens för att spåra det påkörda djuret.
  • Det finns en speciell markeringsremsa som kan användas för att markera platsen där djuret ligger eller där det lämnat platsen. Om du inte har någon markeringsrems akan du märka ut platsen med något annat som är väl synligt, till exempel en plastpåse eller en halsduk.

                                                                                                                                                                                                        (källa: Polisen)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.