Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter sommaren har polisen märkt av ett ökat inflöde av anmälningar av brott i nära relation. Gruppchefen för polisens utredare, Daniel Bixo berättar mer i klippet. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Maria Harning/SVT

Ökning av brott i nära relationer i Jämtlands län

Publicerad

Polisen har fått ett ökat inflöde av anmälningar när det gäller brott i nära relationer.

– Vi har sett ett kraftigt ökat inflöde, säger Daniel Bixo, gruppchef för Brott i nära relationer hos polisen i Jämtlands län.

Bakom överskriften ”Brott i nära relation” döljer sig många olika brottstyper. Det kan vara misshandel, fridskränkning och sexualbrott.

När det gäller det sistnämnda så har det den senaste tiden hamnat flera fall av oaktsam våldtäkt på polisens bord. Det är en brottsrubricering som infördes 2018 och bygger på samtyckeslagen. I klippet nedan berättar Daniel Bixo mer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Bixo, gruppchef för de som utreder brott i nära relation berättar om ökningen av fall av oaktsam våldtäkt den senaste tiden. Foto: Maria Harning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.