Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En öring med kraftig svampangrepp. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län

Ökning av svampangrepp på öring

Publicerad

Det är inte ovanligt att lekande öring drabbas av svampangrepp, men dom rapporter som Länsstyrelsen i Jämtland får in från allmänhet, tillsammans med egna inventeringar, pekar på att det är ovanligt mycket i år.

Hösten är öringens lektid, och under leken är dom extra mottagliga för svampangrepp.

– Under leken får öringen nedsatt immunförsvar då dom satsar mycket på att bilda könsprodukter. Det i kombination med att den varma sommaren gjort att tillväxten av svampsporer varit extra hög, gör att öringen verkar ha drabbats hårdare i år, säger länsfiskekonsulent Joakim Svensson.

Extra känsliga efter årets sommar

Den gångna sommaren, med höga temperaturer och låga vattenflöden på många håll, gör att fisken blir mer stressad och immunförsvaret sjunker. Det gör att den blir mer mottaglig för angrepp nu under leken. Mindre angrepp brukar kunna läka av sig själv, men större angrepp får ofta dödlig utgång.

– När fiskarna slåss med varandra uppstår det lätt sårskador och där kommer svampangreppen som ett brev på posten. Vid mindre angrepp släpper svampen när temperaturen sjunker och såren läkt ihop. Fiskar som drabbats av större angrepp dör av cirkulationsrubbningar, säger Joakim Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer