Så här röstade länsborna i riksdagsvalet. Om endast jämtar och härjedalingar bestämde i Sverige hade Sverigedemokraterna blivit riksdagens näst största parti. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Om jämtlänningarna styrt Sverige hade två partier åkt ur riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Om hela Sverige hade bestått av jämtar hade det rödgröna blocket blivit störst – och två partier hade fått lämna riksdagen helt.

I länet röstade 86 196 personer i valet. Det är ett valdeltagande på 87,06 procent, alltså aningen lägre än valdeltagandet i hela landet, som var 87,18 procent.

Om de röstande i Jämtland och Härjedalen – riksdagsvalkretsen Jämtlands län – hade bestämt hur det skulle se ut i hela Sverige, så hade två partier fått lämna riksdagen. Varken Liberalerna eller Miljöpartiet hade klarat riksdagspärren på fyra procent. I länet fick Liberalerna 2,86 procent av rösterna och Miljöpartiet 3,58.

Rödgröna blocket hade blivit större

När alla svenska röster till riksdagsvalet hade räknats stod det klart att de två blocken blev rekordjämna i valet till riksdagen. Alliansen fick 40,26 procent av rösterna och det rödgröna blocket 40,67 vilket gav V+S +MP ett ynka mandat mer i riksdagen än vad Alliansen fick. Inget av blocken fick egen majoritet.

Hade jämtar och härjedalingar styrt Sverige så hade inte heller något av blocken fått egen majoritet, men skillnaden mellan blocken hade varit större. Det rödgröna blocket S+V (MP hade ju inte kommit in i riksdagen) fick 42,02 procent av rösterna i länet. Alliansblocket (med L borträknade, då de inte klarat fyraprocentsspärren) hade 34,53 procent av rösterna.

Centerpartiet hade varit störst i Alliansen

Men om Jämtlands län hade varit Sverige, hade Centerpartiet varit Alliansens största parti. Här fick de 15,36 procent av rösterna, nästan dubbelt så högt som det väljarstöd partiet fick i hela landet (8,61 procent). Moderaterna fick 14,34 procent av riksdagsrösterna i länet.

Sverigedemokraterna hade varit näst största parti

Sverigedemokraterna fick 15,56 procent av riksdagsrösterna i länet. Det är något lägre än stödet i hela riket – men utifrån röstandet i Jämtlands län hade Sverigedemokraterna ändå blivit det näst största partiet i riksdagen. Enda partiet som hade varit större än Sverigedemokraterna är Socialdemokraterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Jämtland

Mer i ämnet