Gun Fahlander, ordförande för Jägareförbundet Mittnorrland är oroad över att avmagringssjukan drabbar djur i Sverige Foto: SVT

Länets jägare oroade över fruktad älgsjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare fall av avmagringssjukan, eller CWD, som den heter, har hittats i Norge nära gränsen till Jämtland. Jägare i länet oroas nu över att smittan finns här.

Förra året upptäcktes de första fallen av Chronic Wasting Disease i Europa. Två älgar i Tröndelag och tre vildrenar upptäcktes bära på den fruktade sjukdomen som även kallas Galna älg-sjukan.

Nu har ytterligare fall hittats, bland annat på en älg i Lierne strax väster om Frostviken.

Kartläggningen av älgsjuka

– Det är jätteobehagligt det här, säger Gun Fahlander, ordförande för Jägareförbundet Mittnorrland. Vi försöker ju följa vad som händer i Norge, eftersom de gör stora undersökningar där.

Prover ska tas på skjutna älgar

Efter fallen i förra året drog norska myndigheter igång en stor kartläggning av sjukdomen. Prover tas från skjutna älgar, men också från ren, rådjur och hjort, eftersom alla dessa kan smittas av sjukdomen. Totalt ska runt 20.000 prover tas i Norge. Sverige har ännu inte kommit igång med provtagning, vilket Gun Fahlander efterlyser.

– Jag tycker att man borde göra något liknande i Sverige, nu när man har konstaterat att det finns fler fall i Norge och när man tar så stora steg där, säger hon. Med tanke på att gränsen ligger nära så borde man göra någonting på den svenska sidan också.

TV: Se hela inslaget på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kartläggningen av älgsjuka

Mer i ämnet