Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Östersund hoppas på fler värnpliktiga. I klippet berättar överste löjtnant Mikael Wassdahl om försvarets ökade ambitioner. Foto: SVT arkiv

Östersund hoppas på dubbelt så många värnpliktiga vid Natointräde

Uppdaterad
Publicerad

Med förhoppningen om Sverige snart ska vara anslutet till Nato vill försvaret växa i snabb takt.

Det skulle kunna innebära en fördubbling av antalet värnpliktiga i Östersund. Förutsättningen är att ökningen inte innebär några stora investeringar.

I dag kallas årligen 5 000 värnpliktiga in under fanorna i Sverige. 2030 ligger planerna på att det ska vara 10 000. Ett Natomedlemskap ställer ökade krav på att fler soldater måste utbildas.

– Försvarsmakten har skickat ut en fråga om vilka orter som direkt kan ta emot fler värnpliktiga, säger Mikael Wassdahl, chef för Fältjägargruppen.

Kan gå från 70 till 150 värnpliktiga

Det man söker efter är något så jordnära som sängplatser – och instruktörer.

– Vi bedömer att vi direkt kan ökar från 70 värnpliktiga till 150. Det skulle samtidigt innebära att vi får ett kompani på plats, säger Wassdahl.

Samtidigt innebär det här att antalet anställda måste öka. Men Wassdahl säger sig vara övertygad om att rekryteringar inte blir något problem.

Till hösten ska försvaret sammanställa vilka orter som säger sig vara beredd att ta emot fler soldater.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.