Foto: TT.

Östersund tänt under Earth hour

Publicerad

Polisen gick i förra veckan ut och varnade kvinnor för att gå ut ensam på kvällen. På lördag släcks världen ner under en timme – men kommunen och polisen har kommit överens om att hålla Östersund tänt på lördag.

Under tisdagen beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att gatubelysningen i centrala Östersund kommer att vara fortsatt tänd. Även under det timmes långa klimatevenemanget Earth Hour på lördag.

Beslutet är taget på rekommendation av och i samråd med polisen –  och det är den senaste tidens oro i centrum som ligger till grund för beslutet.

– Earth Hour är ett bra och viktigt arrangemang, men i år väljer vi att ha tänd gatubelysning tanke på det som har hänt. Vi vill att alla ska känna sig trygga, säger kommunalrådet AnnSofie Andersson (S)

– Vi från polisen tycker att det är en jätteklok åtgärd och att kommunen fattat ett bra beslut. En tänd belysning är trygghetsskapande och ligger i linje med våra gemensamma åtgärder för att öka tryggheten under rådande förhållanden, säger Stephen Jerand, polismästare.

Angående utredningen kring kvinnoöverfallen i Östersund så växer den. Just nu finns det totalt 14 anmälningar, och det rör sig främst om olika typer av ofredanden där en eller flera okända gärningsmän förföljt kvinnor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Överfallen i Östersund 2016

Mer i ämnet