Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ulf Norlén, chef på tekniska förvaltningen, om varför man måste lägga ut saltlösning på vägbanorna. Foto: Lukas Johansson/SVT

Östersunds kommun om saltlösningen: ”Vi har inget val”

Publicerad

Motorcyklister har kritiserat Östersund kommun för att gatorna blir hala när de blötlägger dem med en saltlösning för att binda damm. Nu svarar kommunen på kritiken.

Igår tisdag fick en motorcyklist sladd i rondellen vid stora kyrkan i Östersund som kan ha berott på den saltlösning kommunen använder på gatorna för att binda damm. Något de gör för att få en godkänd luftkvalité i staden.

Nu svarar kommunen på kritiken och säger att man noggrant har skyltat om att vägarna kan vara hala och att det i nuläget inte finns alternativa metoder.

– Vi måste följa lagen (om att hålla luftkvalitén) så det är inte så mycket att välja på, säger Ulf Norlén, chef på tekniska förvaltningen.

Kommunen hoppas vara klara med saltningen den sista maj.

Östersund inte unika

Flera kommuner i Sverige använder just den här metoden för att förbättra luftkvalitén. Nästa vecka ska man ha ett rikstäckande forum där man ska prata om PM10-problematiken, alltså partiklar som bildas av slitage av bland annat däck, vägar och bromsar. Där hoppas Ulf Norlén att man ska komma fram till bättre lösningar.

– Men just nu är det här den metoden vi kan jobba med, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.