Östersunds Rådhus Foto: SVT

Östersunds kommun svarar på varför förhandlingarna brutit samman

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds kommun har i ett pressmeddelande gett sin förklaring till varför inte finanschefen Ante Strängby tillåts bli vald till ordförande i Östersunds Fotbollsklubb. En tjänsteman ska inte kunna sitta på dubbla stolar.

Det var i måndags kväll som det stod klart att Ante Strängby, som föreslagits till ny ordförande i ÖFK, inte skulle kunna ta uppdraget. Diskussionerna med hans arbetsgivare, Östersunds kommun hade brutit samman.

Östersunds kommun skriver nu på sin hemsida att man försökt tillmötesgå Strängby, och föreslagit honom att ta tjänstledigt för uppdraget, och att förändra hans arbetsuppgifter.

Handlar om förtroende

Kommunen anser att uppdraget som ordförande i ÖFK skulle kunna handla om en förtroendeskadlig bisyssla. Så här skriver kommunen:

”Syftet med reglerna om förtroendeskadlig bisyssla är att förbjuda möjligheten för en enskild kommunal tjänsteman att sitta på dubbla stolar när hen ska fatta beslut eller verkställa demokratiskt fattade beslut.”

Vid ÖFK:s årsmöte på torsdag kommer en ny styrelse att väljas, men ingen ny ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.