Länsstyrelsen överklagar vattendom som gav Skistar rätt att öka uttag av vatten

Uppdaterad
Publicerad

I november fick Skistar rätt att ta ut mer vatten ur Åresjön för att göra mera konstsnö. Nu har länsstyrelsen överklagat domen till mark- och miljööverdomstolen.

– Det är inte mängden vi ifrågasätter utan det vi vill ha prövat är om det rimligt att gå ner till så låga vattennivåer som de fått tillstånd till nu, säger miljöskyddshandläggaren på länsstyrelsen, Sara Huss.

I höstas berättade vi att Skistar hade ansökt om att ta ut mera vatten ur Åresjön för att kunna göra mera konstsnö. Totalt handlade om att uttöka vattenuttaget från dagens 2 miljoner kubikmeter till 3 miljoner kubikmeter. I samband med detta ville de även att gränsen för lägsta tillåtna vattenflöde skulle sänkas.

Lägre vattenflöde

I Öster-Noren, norr om Åre, finns en mätstation. Där har det behövt vara ett vattenflöde om 6,4 kubikmeter per sekund. Annars har inget uttag fått ske. Skistar ville att den gränsen skulle sänkas till 4 kubikmeter per sekund. Dessutom ville de ha option att även gå under det värdet vid stora internationella tävlingar om det skulle behövas.

Gick på Skistars linje

Under senhösten var så ärendet uppe i mark- och miljödomstolen och där gick man helt på Skistars linje. De fick rätt att uttöka sitt vattenuttag och de fick rätt att sänka gränsvärdet på vattenflödet.

Men nu har alltså länsstyrelsen valt att överklaga det. Och det är just gränsen för lägsta tillåtna vattenflödet man ifrågasätter.

– Vi ser en risk att man blottlägger lekområden för öring och röding, säger Sara Huss.

Skistar har nu fram till 23 februari att svara till mark- och miljööverdomstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.