Ica-handlaren Carl-Johan Winblad ser den ökade pakethögen som en säkerhetsrisk. Foto: SVT

Paketbergen kan vara en säkerhetsrisk

Uppdaterad
Publicerad

Pakethögen växer hos ombuden i takt med att näthandeln ökar. En riskfaktor för oss i butiken, säger Ica-handlaren Carl-Johan Winblad i Östersund.

Julhandeln på nätet har ökat med 14 procent jämfört med i fjol. Hushållen i landet beräknas handla på nätet för över sex miljarder kronor.

– Vi lägger ner en väldigt stor del av vår arbetstid på att hantera alla paket som kommer, säger Carl-Johan Winblad.

Carl-Johan Winblad har Ica vid Tegelplan i Östersund som den här tiden hanterar cirka 200 paket och  brev.

– Vi har löst det med att bygga ett provisoriskt lager, säger Carl-Johan Winblad. Det märks verkligen att näthandeln ökar, framför allt paket från Kina.

Butiken tjänar inget på pakethanteringen

Carl-Johan Winblad menar att butiken inte tjänar något på själva pakethanteringen, utan det är att få kunden in i butiken när de ändå ska hämta paket som är behållningen.

– Det här med mängden paket börjar bli en stor fråga i branschen, säger Carl-Johan Winblad. Det är en säkerhetsrisk för oss som arbetar i butiken. På flera ställen i landet har det varit smash and grab-stölder och vi har problemet med droger som beställs på nätet.

Säkrare förvarning behövs

Att bygga säkrare förvaring är inte aktuellt, menar Carl-Johan Winblad.

– Det funkar inte ekonomiskt. jag kan inte investera om jag inte vet att jag får igen dom pengarna. Vi som hanterar paketen måste tillsammans komma fram till en lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.