Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hyreshöjning för kvarteret Hjorten i Östersund Foto: SVT/ Lena Samuelson

Kraftig hyreshöjning för kvarteret Hjorten i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Perra Brolund och Sonja Nyh bor i en hyreslägenhet i kvarteret Hjorten. Tidigare i veckan fick de beskedet att deras hyra kommer att öka med 3000 kronor. Då spricker deras privatekonomi.

I dag har de en hyra på 5 800. Men nu ska standarden på alla lägenheter i området höjas. Ägaren Östersundshem har tidigare förklarat för oss att den renovering som nu ska genomföras gör att lägenheterna ska hålla i 50 år till.

Perra och Sonja är fullt nöjda med den standard de har i dag. Fick de behålla lägenheten som den är så hade de gjort det mot lägre hyra.

– Snart fyller jag 70 och då försvinner min tjänstepension. Det jag ser direkt är att vi måste göra oss av med bilen och garageplatsen, konstaterar han.

Han inser att om stammar och elledningar måste bytas så är det något de får hacka i sig. Men nu görs så mycket som de tycker är onödigt eller rent av blir sämre.

– Vi har en klädkammare men den ska de slå ut för att få plats med ett större badrum. I stället ska vi få lösa garderober som gör lägenheten mindre, säger Sonja.

Perra Brolund och Sonja Nyh visar vad de vill behålla i lägenheten i klippet

Hyreshöjningen kommer att ske successivt under fem år. I Perra Brolunds och Sonja Nyhs fall blir det en höjning från 5 800 till 8 800 kronor år fem. Hyran kommer att frysas i ett år efter renoveringen. Detta för att de hyresgäster som tycker att det blir för dyrt ska få chansen att hitta något nytt.

Perra och Sonja har fått besked om att de ska bo i en lägenhet vid Skidstadion under renoveringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.