– Vi har inga målsägare, inga misstänkta och inget att gå på, säger jourhavande förundersökningsledare Niklas Stjernlöf. Foto: Karin Malmhav/TT/SVT

Polisen lägger ner utredning om organiserad coronasmitta bland gymnasieelever

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter lunch på måndagen la polisen ner utredningen om att gymnasieelever i Östersund medvetet skulle smitta varandra med covid-19.

– Vi har inga målsägare, inga misstänkta och inget att gå på, säger jourhavande förundersökningsledare Niklas Stjernlöf.

Polisen upprättade en anmälan om spridande av smitta under måndagen. Detta efter att de fått uppgifter om att gymnasieelever i Östersund skulle organisera smittspridning för att få antikroppar och vara immuna till studenten.

Men efter att polisen under dagen förhört tipsaren lägger man ner utredningen. Enligt förundersökningsledare Niklas Stjernlöf saknas målsägande, misstänkta och man vet inte ens vilken skola eleverna ska gå på.

– Men om någon ringer och säger att den blivit smittad ofrivilligt tar vi det vidare.

Dessutom menar Niklas Stjernlöf att det är oklart om agerandet som uppgifterna handlar om är brottsligt. Men enligt smittskyddsläkare Annika Ersson är det brottsligt att medvetet smitta någon med coronavirus.

– Om man vet eller tror att man är smittad så måste man vidta åtgärder för att skydda andra från att smittas. Det är förvisso inte ett brott att medvetet låta sig smittas men om man inte isolerar sig från kontakter utanför det egna hushållet i 14 dygn efter den exponeringen så har du indirekt spridit smitta medvetet, säger Annika Ersson.

Uppgifter i sociala medier

Maria Könberg är kommunpolis i Östersund och enligt henne har tipsaren bland annat läst på sociala medie-plattformen Jodel om att gymnasieelever medvetet exponerar sig för viruset.

Men Maria Könberg säger att hon hört ryktena florera tidigare.

– Ja, redan innan anmälan upprättades har jag hört prat om det och det skulle mycket väl kunna förekomma, säger hon.

Förundersökningsledare, Niklas Stjernlöf, är inne på samma spår.

– Det här är nog inte unikt för Östersund, det förekommer nog i hela Sverige. På skolorna vet man att elever utsätter sig för risken att smittas, mer eller mindre frivilligt. Skolor har ju ställt in lektioner eftersom det varit fester.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet