Syftet ska enligt anmälan vara att bli immuna till studenten i vår. Arkivbild. Foto: TT

Gymnasieelever i Östersund misstänktes organisera spridning av covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Östersund  upprättade en polisanmälan om att gymnasieelever aktivt försöker bli smittade och sprida smitta av coronaviruset. Brottsrubriceringen var spridande av smitta – men senare under dagen la man ner utredningen.

Det var polisen själv som upprättade anmälan under helgen. Detta efter att det kommit till polisens kännedom att elever på gymnasiet aktivt sökt upp personer som de vet varit sjuka i covid-19 för att själva bli smittade. Planen var sedan att sprida smittan vidare.

Syftet ska enligt anmälan vara att bli immuna till studenten i vår.

Coronaviruset i Jämtlands län

Polisen höll förhör under måndagen men vid lunchtid la man ner utredningen.

– Vi har inga målsägare, inga misstänkta och inget att gå på, säger jourhavande förundersökningsledare Niklas Stjernlöf.

Dessutom menar Niklas Stjernlöf att det är oklart om agerandet som uppgifterna handlar om är brottsligt. Men enligt smittskyddsläkare Annika Ersson är det brottsligt att medvetet smitta någon med coronavirus.

– Om man vet eller tror att man är smittad så måste man vidta åtgärder för att skydda andra från att smittas. Det är förvisso inte ett brott att medvetet låta sig smittas men om man inte isolerar sig från kontakter utanför det egna hushållet i 14 dygn efter den exponeringen så har du indirekt spridit smitta medvetet, säger Annika Ersson

Uppgifter på sociala medier

Maria Könberg är kommunpolis i Östersund och enligt henne har tipsaren bland annat läst på sociala medie-plattformen Jodel om att gymnasieelever medvetet exponerar sig för viruset.

Men Maria Könberg säger samtidigt att hon hört ryktena florera på andra håll tidigare.

– Ja, redan innan anmälan upprättades har jag hört prat om det och det skulle mycket väl kunna förekomma, säger hon.

Nyheter för elevhälsan

Monica Sandström är chef för elevhälsan inom Jämtlands gymnasieförbund, hon känner inte till att elever försökt smittas av coronaviruset.

– Vi har stabsgrupp varje vecka, men det är inget som kommit upp där. Vi har snarare pratat om hur vi och elever ska agera om vi får kännedom om att det planeras fester, säger hon.

Varför kan smittspridning vara brottsligt?

Covid-19 är klassat som en allmän- och samhällsfarlig sjukdom.

Den som medvetet sprider sjukdomen kan göra sig skyldig till misshandel eller spridande av smitta enligt 13 kapitlet 7§ stycke 1 i brottsbalken. För det kan man dömas till fängelse i högst sex år.

Även brottsrubriceringen Framkallande av fara för annan kan bli aktuell.

Skulle någon dö av covid-19 som man smittat någon med, kan man göra sig skyldig till vållande till annans död, även om man inte haft uppsåt att döda.

Källa: Sveriges Rikes lag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet