Fem anmälningar nedlagda Foto: SVT

Polisen smalnar av utredningen om överfall

Uppdaterad
Publicerad

Av 14 anmälningarn på kort tid om kvinnoöverfall i Östersund väljer polisen i dag att koncentrera sig på nio fall.

De fall där utrednarna nu lägger krutet är sådana där det ska ha förekommit fler än en gärningsman. När det gäller dem anar man ett samband och att det möjligen kan röra sig om samma gärningsmän.

– Problemet är att vi inte fått några klara signalement. Men de kan ha anknytning till varandra även om det inte är exakt samma gärningsmän vid varje tillfälle, konstaterar utredningsledaren Sanna Matsson.

Överfallen i Östersund 2016

I dag är det drygt en vecka sedan det senaste rapporterade överfallet. Östersundarnas kraftfulla reaktioner med stort uppställ på nattvandringarna kan tillskrivas betydelse för att det avtagit.

Men lik väl så handlar det här om en uppseendeväckande utredning som ligger helt olöst. Någon teknisk bevisning finns inte att gå på och polisen erkänner att de står inför en svårlöst nöt att knäcka.

– Både när det gäller de ärenden vi lagt åt sidan och de som vi prioriterar finns en förhoppning om att någon av kvinnorna ska känna igen en gärningsman, till exempel ute på stan, menar Sanna Matsson.

– Då kan utredningen snabbt ta ett kliv framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Överfallen i Östersund 2016

Mer i ämnet