Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunpolis Mariana Handler ge några konkreta tips – hon menar att vårdnadshavare kan bli bättre på att försöka förhindra sina barn från att använda snus eller vape. Foto: Sara Leijman, SVT

Polisen varnar för starkt snus – får larm om elever i Jämtland som blivit sjuka

Uppdaterad
Publicerad

Flera skolor i Jämtlands län har slagit larm till polisen om att elever blivit sjuka efter att ha använt starkt snus eller vape.

– De har haft elever som blivit illamående och kräksjuka, säger Mariana Handler som är kommunpolis i Krokom.

Enligt polisen larmar skolor i länet om att så unga som 12-åringar blivit sjuka efter att ha använt starkt snus eller vape.

– Det här är inte unikt för Jämtland, vi har hört att det förekommer både norrut och söderut, säger kommunpolis Mariana Handler och fortsätter:

– Vi blir ju oroliga såklart och vill lyfta den här oron till vårdnadshavare så att de kan prata med sina barn.

Fler använder snus och vape

Trots att det är 18-årsgräns på både snus och e-cigaretter så ökar användningen av vitt snus bland unga. Det visar Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN:s, årliga rapport. Även vejpning ligger på höga nivåer.

Vad kommer ni inom polisen att göra nu?

– Det här är ett första steg, att sprida vidare det vi nu har fått veta från skolorna. Och sedan önskar vi som sagt vårdnadshavarnas hjälp, säger Mariana Handler.

Så vad kan man som förälder då göra? I videon ger Mariana Handler några konkreta tips.

Rökning ner och snusande upp

Bland svenska skolungdomar har rökningen minskat kraftigt. 2023 uppgav 9 procent i årskurs 9 och 21 procent i gymnasiets år 2 att de röker.

Samtidigt har snusandet ökat i båda årskurserna under de senaste åren. Uppgången har varit särskilt påtaglig bland flickorna och är nu på historiskt höga nivåer.

Vejping har blivit vanligare bland ungdomar. År 2023 uppgav 17 procent i nian och 21 procent i gymnasiet att de vejpat den senaste månaden.

Källa: Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN:s nationella skolundersökning från 2023 som omfattar årskurs 9 och årskurs 2 i gymnasiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.