Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är överallt” – hör eleven Natan och rektorn om det starka snuset. Foto: Berno Jonsson/SVT

Kräkkaos på skola i Robertsfors – rektorn varnar för starkt snus: ”Har exploderat”

Uppdaterad
Publicerad

Tundalsskolan i Robertsfors har problem med att eleverna använder snus med hög halt av nikotin. Flera av eleverna har kräkts på skolan. Nu varnar rektorn för att snuset är lättillgängligt bland ungdomarna.

– Det här håller på att explodera med en ny sorts nikotin och snus. Det är beroendeframkallande och ger starka biverkningar, säger rektor Anna-Lena Göttfert.

Ett starkt snus med tuffa biverkningar sprids bland eleverna på Tundalsskolan i Robertsfors.

– Vi upptäckte att eleverna hade spytt i korridorerna, på toaletterna och till och med i skolskjutsen. Vi tänkte att det inte kunde vara en magsjukeepidemi. Då kom vi på att det var nikotin och tobaken i det nya starkare snuset som var boven, säger rektorn Anna-Lena Göttfert.

Mycket starkare än traditionellt snus

Niondeklassaren Natan Abraham menar att det har blivit en ny trend att röka e-cigaretter och prova det nya snuset som är fem till sex gånger starkare än det traditionella snuset.

– Det är överallt. Det är jättelätt och tillgängligt, säger Natan Abraham.

Nu uppmanar rektorn föräldrarna att hålla koll och vara medvetna om problemet.

– Det här håller på att explodera med en ny sorts nikotin och snus som inte ens unga vuxna vet vad det innehåller, som är beroendeframkallande och som ger starka biverkningar, säger Anna-Lena Göttfert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.