David Redin, gruppschef på polisens bedrägerigrupp i Jämtland, menar att risken att bedragare utnyttjar pandemin för att är hög. Foto: TT/Polisen

Polisen varnar för vaccinbedragare: ”De vill ta ditt Bank ID och pengar”

Publicerad

Polisen har gått ut med en nationell varning för bedragare som utnyttjar coronapandemin och de pågående vaccinationerna. Bedragarna säger att de kommer från regionen eller Folkhälsomyndigheten och ska hjälpa dig att boka en tid för vaccination men i själva verket är de ute efter ditt Bank ID.

-Vill personen på andra sidan luren att du legitimerar dig med bank ID så kan du vara säker på att det är en bedragare som vill ha dina pengar. Folkhälsomyndigheten eller regionerna skulle aldrig kräva det, säger David Redin, gruppschef på polisens bedrägerigrupp i Jämtland.

Få fall i norra Sverige

Hittills har denna typ av bedrägeri främst förekommit i de södra delarna av landet. I region Nord har polisen än så länge inte behövt utreda något vaccinations-bedrägeri. Dock anser man att risken för bedrägerier med kopplingar till coronaviruset är lika hög i hela landet. 

– Bedragare hittar alltid nya sätt att utnyttja människors oro så det är tyvärr inte förvånande att den här typen av bedrägerier ökar i Sverige nu. Det är viktigt att du som privatperson anmäler händelsen till polisen om du misstänker brott, säger Redin.

Sedan i slutet på förra veckan pågår det vaccination mot Covid 19 på flera håll i länet. I klippet nedan berättar Anita Secher, som arbetar med vaccinationsplaneringen inom Region Jämtland Härjedalen, om hur vaccineringen går till:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Anita Secher som arbetar med vaccinationsplaneringen inom Region Jämtland Härjedalen. Hon berättar att alla på särskilda boenden kan vara vaccinerade nästa vecka. Foto: Maria Harning, SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer