Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Sundman (VV), Martine Eng (S) och Sverre Launy (V) har tillsammans majoritet i kommunfullmäktige. Foto: Eva Danielsson/SVT

S, V och VV bildar majoritet i Åre kommun

Uppdaterad
Publicerad

Vid en pressträff under torsdagen presenterades det nya politiska styret i Åre kommun för den kommande mandatperioden. Socialdemokraterna, Västjämtlands väl och Vänsterpartiet har tillsammans en majoritet i kommunfullmäktige.

De tre partierna har tillsammans 19 av totalt 37 mandat och därmed majoritet i kommunfullmäktige.

Alla tre partier kommer få kommunalrådsposter, men eftersom Socialdemokraterna är största parti kommer Martine Eng bli ordförande i kommunstyrelsen.

Val 2022

Västjämtlands väl var med och styrde kommunen även den gångna mandatperioden, men då tillsammans med Centerpartiet och Kristdemokraterna. Vänsterpartiet har inte suttit med i styret av kommunen sedan valet 2002.

I klippet ovan beskriver de tre partierna mer om sammarbetet.

Mandatfördelningen i Åre kommun efter höstens val. Foto: SVT Design
Så gick det för partierna i Åre kommun i valet. Noterbart är att Centerpartiet tappade en stor del av sitt väljarstöd. Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet