”Går inte att tänka in lokala behov”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Skanova är det i nuläget omöjligt att bybor ska få använda fiberkabeln som grävs ner mellan Örebro och Luleå. Först ska hela sträckan dras, och det kan ta tid.

2016 beräknas det så kallade transportnätet vara klart. Då kommer TeliaSoneras projekt Backbone North, en dragning av fiberkabel från Örebro till Luleå, vara färdigt att användas. Därefter ska man se om man kan börja erbjuda hushåll och företag att kopplas på.

– Vi har ett väldigt tajt tidschema och då går det inte att tänka in lokala behov. Det får vi göra i nästa fas, säger Inger Gunterberg, presschef på Skanova.

Bredbandsutbyggnaden i Strömsund

Samkörning inget alternativ

Skanova, dotterbolag till TeliSonera som gräver ner fiberkabeln, går inte med på ett samarbete med Strömsunds kommun där kommunens egna bredbandsbolag Servanet, får lägga ner sin fiber samtidigt i Skanovas fiberdike. Ett alternativ som kommunen anser skulle kunna vara en lösning för bybor som står utan uppkoppling. 

– Det kan ju tyckas och låta lätt, som om man ändå gräver så kan man slänga i några extra fiberpar, men så lätt är det inte. Det är en nogsam planering och skulle vi dessutom i planeringen av transportnätet lägga in en planering för så kallad samförläggning så skulle vi helt enkel inte klara av den här utsatta tiden som vi har på två år, säger Inger Gunterberg.

Ingen information i nuläget

Att informationen inte nått ut tidigare beror enligt Skanova på att det arbetet inte ligger i den första fasen av projektet.

– Jag kan ju förstå att man tycker att man inte fått information men det arbetet ligger helt enkelt inte i den här första fasen. Självklart  så tar vi gärna en dialog med Strömsunds kommun men arbetet kommer som sagt ligga i den andra fasen när vi har byggt klart transportnätet, säger Inger Gunterberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bredbandsutbyggnaden i Strömsund

Mer i ämnet