Under fredag morgon var branden på Långtjärnsberget i Ytterhogdal under kontroll, enligt räddningstjänsten i Jämtland. Foto: Räddningstjänsten Jämtland

Räddningstjänsten om branden: ”Hoppas kunna växla över kontrollen till markägaren under dagen”

Uppdaterad
Publicerad

Ett skogsområde öster om Ytterhogdal har brunnit sedan onsdag eftermiddag. Flera enheter från räddningstjänsten har bekämpat branden dag och natt. Under fredag morgon rapporterar räddningstjänsten att branden är under kontroll och att man snart hoppas kunna lämna över kontrollen till markägaren.

– Den kontroll vi upprättat med hjälp av markpersonal under natten har hållit, säger Theresia Gustavsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Jämtland.

Under fredag morgon växlar räddningstjänsten personal. Ett tiotal personer har arbetat med brandbekämpning under natten. Helikopter fanns på plats till 19-tiden.

Ett tiotal personer har arbetat med brandbekämpning under natten mot fredagen. Foto: Räddningstjänsten Jämtland

13 personer från räddningstjänsten kommer att ta vid under dagen.

– Branden är begränsad till 7,64 hektar. Temperaturen går upp på morgonen så det kan ta fart igen, säger hon.

Hoppas kunna överlåta kontrollen

Planen för dagen är att överlåta övervakningen av området till markägaren.

– Vi hoppas att området kommer att vara så pass säkrat att vi kan lämna över kontrollen till markägaren så att denne kan hantera det hela på egen hand, säger Theresia Gustavsson, inre befäl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.