Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Julia Velkova från Linköpings universitet mer om vindkraftsforskningen i Ragunda. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Ragundas vindkraftetableringar blir forskningsprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Utbyggnad av vindkraft är en fråga som ofta väcker starka känslor och en väldigt polariserad debatt.

Det har nu blivit föremål för ett forskningsprojekt på Linköpings universitet, där man valt att titta specifikt på vindkraften i Ragunda kommun.

Julia Velkova, docent och biträdande lektor i teknik och social förändring vid Linköpings universitet, har under de senaste veckorna åkt runt i Ragunda kommun och intervjuat bland annat politiker, bybor och markägare om hur man har varit inblandade i planeringsprocessen inför en vindkraftetablering, och hur olika intressen har tagits upp och vägts mot varandra.

– Det finns ju nationella direktiv att man ska prioritera etablering av vindkraft i landet, men i slutändan hamnar frågan på kommunal nivå. Nu försöker vi förstå de lokala förutsättningarna, hur kommunerna arbetar i planeringsprocessen, och framförallt vilka konflikter som uppstår.

Pekats ut som lämpligt

Att man valde just Ragunda kommun handlar om att det är en kommun som ligger i det område som för ett antal år sedan pekades ut som lämpligt för storskalig vindkraft.

– Ragunda är intressant för att det byggts intensivt med vindkraft de senaste åren. I takt med det har motståndet växt och nu har även politiken sagt att man inte vill ha mer vindkraft i kommunen. Det är intressant att försöka förstå vad det är som har hänt, säger Julia Velkova.

”Man har svårt att se nyttan lokalt”

– I flera intervjuer, med både politiker och bybor, finns en oro för vad som händer efter 20-25 år när parkerna tas ur bruk. Invånarna värderar naturvärdena högt och har svårt att se den lokala nyttan med att utländska bolag bryter massor av vägar och gjuter betongfundament i en hjortronmyr, säger Julia Velkova.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.