Regeringen vill se lösning för ryssvargen

Publicerad

Regeringen vill se en lösning på situationen för den genetiskt värdefulla vargtik som bildat revir i nordvästra Ångermanland. Reviret ligger i ett område där flera samebyar har vinterbete för sina renar.

Naturvårdsverket har fått uppdraget att diskutera med samebyarna. En flytt av tiken kommer inte att ske och Naturvårdsverket tänker inte bevilja skyddsjakt.

Redan under onsdagen träffade Naturvårdsverkets ledning berörda samebyar vid ett möte i Vilhelmina. Efter mötet sa Thomas Nejne, ordförande i Vilhelmina södra sameby till SVT att samebyarna inte var intresserade av att använda andra områden för sitt vinterbete.

Naturvårdsverket skriver i sitt pressmeddelande att det inte är aktuellt att flytta vargtiken, som är av finskryskt ursprung, eftersom hon redan flyttats tre gånger men gått tillbaka till mellannorrland. Naturvårdsverket kommer heller inte att bevilja de ansökningar om skyddsjakt som lämnats in från samebyarna.

Nu ska dialogen med samebyarna fortsätta och Naturvårdsverkets förhoppningar är att honan ska få valpar i vår.

Läs Naturvårdsverkets pressmeddelande här

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ryssvargen

Mer i ämnet