”Skjuta en varg kan vara en bedrift i vissa kretsar”

Uppdaterad
Publicerad

Junselevargen som förvann utan spår kan ha funnits i en frysbox och även fotograferats. Det menar journalisten Bertholof Brännström som lanserar de sensationella uppgifterna i det senaste numret av tidskriften Filter.

Vargtiken som kom att kallas Junselevargen hade ett mycket karakteristiskt utseende med röd päls. Hon försvann spårlöst vintern 2014, men nu avslöjar journalisten Bertholof Brännström i tidskriften Filter att en trovärdig källa anser sig ha sett ett foto av vargen liggandes i en frysbox hos en namngiven person.

– Jag har pratat med en anonym tipsare som är 110 procent säker på att det var Junselevargen liggandes i en frysbox som en person visat upp för honom, berättar Bertholof Brännström.

Junselevargen med sin praktfulla röda päls. Foto: Naturvårdsverket

La ner ärendet trots tips

Även polisen i Strömsund, som fick ärendet på sitt bord, bedömde källan som mycket trovärdig, men ärendet lades trots det ned av åklagare i Östersund.

– De ansåg inte att det fanns tillräckligt starka skäl för att göra husrannsakan hos den utpekade mannen, förklarar Brännström.

Bertholof Brännström har även själv pratat med mannen som pekades ut.

– Han blånekade men verkade inte så förtjust i vargar.

Ett segerbyte att skryta med

Frågan är varför en tjuvjägare skulle spara en så välkänd varg, som dessutom lätt skulle kunna identifieras med en DNA-analys, i sin egen frysbox, det är trots allt fängelsestraff på straffskalan för tjuvjakt på varg?

– Jag tror att det är en bedrift i vissa kretsar att göra sånt här, säger Brännström och menar att man kan uppnå viss status om man skjutit en varg och att det därför kan finnas anledning att skryta om det. 

Junselevargen blev rikskänd efter att ha flyttats söderut fyra gånger men hela tiden återvände, på slutet framförallt till Junseleområdet. Vargen bar på för den inavlade skandinaviska vargstammen värdefulla gener eftersom den härstammade från ryska vargar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.