Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regiondirektören Anders Bysröm erkänner nu att hälso- och sjukvårdsdirektören Maria Söderkvist uppmanades att sluta och att övertidsersättningen är ett avgångsvederlag.

Regiondirektör Anders Byström: ”Klart att jag är självkritisk”

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken blev för massiv för regiondirektör Anders Bysröm.  En försäkran om att hälso och – sjukvårdsdirektören Maria Söderkvist sa upp sig själv med en ersättning på 1,4 miljoner blev till ett erkännande om att Maria Söderkvist köptes ut.

Det har stormat kring regiondirektör Anders Byströms hantering av överenskommelsen med tidigare sjukvårdsdirektören Maria Söderkvist. Anders Byström hävdade först att han hade en muntlig överenskommelse med Maria Söderkvist om att hon skulle få en årslön efter att hon lämnat sin tjänst inom region Jämtland Härjedalen. Byström försäkrade att Maria Söderkvist sagt upp sig själv och att summan 1, 4 miljoner var en ersättning för inarbetad tid.

Tvingades erkänna

Reaktionerna blev starka, främst bland anställda inom regionen. Nu erkänner Byström att det var han som uppmanade Maria Söderkvist att sluta. Söderkvist sa alltså inte upp sig själv och ersättning är därmed att betrakta som ett avgångsvederlag. Det var Länstidningen först med att berätta.

– Det var jag som sa att det inte går längre, säger Anders Byström. Det får jag erkänna. Det här är olyckligt för alla inblandade att det blivit så här. Men det har varit mycket svåra omständigheter.

Överenskommelsen togs upp under regionfullmäktige.

– Det känns olustigt, säger Anders Byström. Jag tycker inte personärenden passar här.

I klippet hör du regiondirektör Anders Byström om överenskommelsen med tidigare hälso- och sjukvårdsdirektören Maria Söderkvist.

Maria Söderkvist har idag nytt arbete på Karolinska sjukhuset  i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.