Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad händer om regionen inte får dispens? I videon svarar Katarina Nyberg Finn (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: Sara Leijman/SVT

Regionen söker dispens för ambulansen i Härjedalen

Uppdaterad
Publicerad

Region Jämtland Härjedalen sällar sig till de arbetsgivare som nu vill ha dispens från de nya reglerna om minst 11 timmars dygnsvila.

– Vi ansöker eftersom vi ser att vi har utmaningar med att bemanna våra ambulansstationer utanför Östersund, säger Katarina Nyberg Finn (S), ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd.

Ansökan gäller ambulansstationerna i Hede, Funäsdalen och Sveg i Härjedalen samt ambulanshelikoptern.

– Samtidigt utreder vi om det finns fler områden som vi bör titta på, säger Katarina Nyberg Finn.

Flera har sökt om dispens

Flera regioner och kommuner har redan ansökt om dispens. Som SVT tidigare berättat vill exempelvis räddningstjänsten i Jämtland få dispens från regler om dygnsvila.

Även Strömsunds kommun har sedan tidigare ansökt – och fått – dispens gällande närsjukvård i Frostviken och dess ambulansverksamhet. De fick dispens mellan 1 februari i år till 31 januari nästa år.

Beslut om dispens tas av en särskild ansvarsnämnd. När Region Jämtland Härjedalen kan få beslut om sin ansökan är oklart.

– Vi skickar in ansökan så snart vi har besluten och sedan får vi se när vi får besked, säger Katarina Nyberg Finn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.