– Bland annat så måste skatten höjas, säger Ann-Marie Johansson (S), regionstyrelsens ordförande i Region Jämtland Härjedalen. Foto: SVT

Regionrådet: Vi har bara lånade pengar kvar

Uppdaterad
Publicerad

Ekonomin inom Region Jämtland Härjedalen fortsätter att gå dåligt. Nu har regionen slut på egna pengar och lever på lån.

Under tisdagen hade regionstyrelsen sammanträde. Där framgick att det egna kapitalet inom regionen är slut och att de pengar som regionen lånat av Kommuninvest nu går till att driva verksamheten och att betala löner.

– Vi har bara lånade pengar nu, säger regionstyrelsens ordförande Ann-Marie Johansson (S) till SVT Nyheter Jämtland.

Hittills har regionen lånat 200 miljoner kronor från Kommuninvest. Pengarna skulle gå till investeringar men eftersom det egna kapitalet är slut så tvingas man använda pengarna till driften. Prognosen visar inte att det kommer att bli bättre.

– Ekonomin är väldigt bekymmersam, säger Ann-Marie Johansson (S).

Tidigare har politikerna beslutat om åtgärder som ska spara pengar, men detta har ännu inte haft någon effekt på regionens ekonomi. Peter Rönnholm. ekonomidirektör på regionen, menar att de besparingsåtgärder som man har kommit fram till tar tid att genomföra:

”S har tappat kontrollen”

Centerpartiet anser att Socialdemokraterna har tappat kontrollen över regionens ekonomi.

– Det är uppenbart att Region Jämtland Härjedalen behöver ett nytt ledarskap med en bättre ekonomisk styrning, skriver Elin Lemon (C) i ett pressmeddelande.

Ann-Marie Johansson (S), menar att det nu krävs en rad åtgärder för att klara ekonomin.

– Bland annat så måste skatten höjas, säger hon till SVT Nyheter Jämtland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Region Jämtland Härjedalen

Mer i ämnet