Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Bengt Bergqvists (S) argument mot att vårdpersonal ska behöva anmäla papperslösa till Polisen och Migrationsverket. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Styret i Region Jämtland Härjedalen: ”Sjukvårdspersonal ska inte tvingas anmäla papperslösa”

Uppdaterad
Publicerad

Majoritetsstyret i Region Jämtland Härjedalen med Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet vill att sjukvårdspersonal inte ska behöva anmäla papperslösa, något som föreslås i Tidöavtalet. Nu ska de skicka ett skrivelse för att påverka regeringen.

I Tidöavtalet finns flera förslag om politiska reformer för migration och integration. Ett av förslagen handlar om att anställda inom kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd. Samtidigt öppnar avtalet för undantag för till exempel i sjukvården, en fråga som ska utredas närmare.

Förslaget har väckt kritik och nu kliver också regionens styre ut och kritiserar förslaget.

Skriver brev till regeringen

Bengt Bergqvist (S) som är regionstyrelsens ordförande säger att han inte vill ställa sådana krav på sina medarbetare.

– Det är varken klokt, humant eller rätt, säger han.

S, KD och V har nu gett regiondirektören ett uppdrag om att ta fram ett förslag till regionstyrelsemötet i augusti som sedan ska skickas till regeringen.

I klippet: Hör Bengt Bergqvists argument mot att vårdpersonal ska anmäla papperslösa.

Så står det i Tidöavtalet om anmälningsplikt

En breddad översyn ska göras av regelverket kring inre utlänningskontroller för ett mer effektivt arbete för att upptäcka personer som uppehåller sig illegalt i Sverige. Inom ramen för översynen ska man bland annat:

Lämna förslag till en ordning med informationsutbyte och anmälningsplikt mellan Polisen och myndigheter som kan antas komma i kontakt med personer som befinner sig illegalt i landet.

Kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd.

Det innebär att myndigheter som en person kan komma i kontakt med får ett ansvar för att säkerställa personens lagliga rätt att vistas i Sverige. Genom informationsplikten ska möjligheterna att leva i landet utan tillstånd försvåras.

Det kan finnas situationer där en anmälan skulle strida mot ömmande värden, till exempel i sjukvården. Undantag från informationsplikten behöver därför utredas närmare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.