Foto: SVT

Regisserade barnvåldtäkter över nätet: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

En 39-årig man från Östersund åtalades i januari 2018 för ett stort antal fall av grov våldtäkt mot barn och grovt sexuellt övergrepp mot barn i Filippinerna. Han nekade till att vara gärningsman men dömdes till 14 års fängelse av Östersunds tingsrätt.

  • Mannen blev anhållen i augusti 2017. Brotten har enligt åklagarens bevisning begåtts via Internet. Mannen har via chat och webbkamera instruerat andra att genomföra gärningarna.
  • Enligt åtalet har mannen vid minst 39 tillfällen mellan åren 2011 och 2016 beställt och regisserat grova våldtäkter och grova sexuella övergrepp mot barn under 15 år i Filippinerna.
  • Östersunds tingsrätt dömde mannen den 15 februari 2018 till 14 års fängelse.
  • Tingsrätten slog fast att han bland annat beställt och regisserat grova våldtäkter och sexuella övergrepp mot barn. Barnen var spädbarn upp till nioårsåldern och fanns på Filippinerna.
  • Han dömdes också för grovt barnpornografibrott, eftersom han har filmat övergreppen på barnen och sparat på sin dator.
  • Vidare dömdes mannen för kränkande fotografering, som skett i Östersund där han satt upp kameror på toaletter.
  • Mannen hävdade i tingsrätten att han inte kunde erkänna eller förneka grov våldtäkt mot barn. Han hävdade att han inte var gärningsman, utan att det var de människor som utförde handlingarna som han beställt och betalat för.
  • Tingsrättens dom överklagades till Hovrätten för nedre Norrland, som avkunnade dom den 22 maj. Mannen döms i stort för brotten men får sänkt straff till tolv års fängelse, och frikänns på ett par av åtalspunkterna, bland annat ett fall av grov våldtäkt mot barn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.