Påsklovsfirare vid liften i Vemdalsskalet, påsken 2022. Foto: Jonas Redin/SVT

Rekordsäsong för svenska liftanläggningar

Uppdaterad
Publicerad

De svenska skidanläggningarna sålde liftkort, eller skipass som det numera kallas, för 2,4 miljarder under senaste vintern. Det innebär en ökning med 30 procent jämfört med föregående säsong. Åre ökade mer än genomsnittet.

I en rapport som SLAO, Svenska Skidanläggningars Organisation, skrivit visar siffrorna på ett stort intresse för skidor och utförsåkning. I rapporten skriver SLAO att pandemin bidragit till ökat semestrande inom Sverige och längtan efter trygga naturupplevelser. Men också att goda snöförhållanden är en av förklaringarna till ökningen.

I Åre ökade omsättningen med 32,4 procent, Tänndalen 14,9 procent och i Lofsdalen 9,7 procent.

Vinter i hela landet

Vintern startade tidigt med öppna anläggningar i hela landet under jullovet. Stockholmsbackarna har enligt rapporten inte haft en så tidig säsongsstart på nio år. Efter en mild januari kom kylan åter och under sportloven var nästan alla backar i hela Sverige öppna.

– Under pandemin har vi sett ett växande intresse för utförsåkning både hos våra större medlemmar i fjällen och bland de mindre hemmabackarna, säger Titti Rodling, vd för SLAO, Svenska Skidanläggningars Organisation.

Här kan du se vad  en veckas liftkort kostade för en hel familj på de två stora skidorterna Sälen och Åre tidigare i år:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.