Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Svårt att planera här – det gäller att vara på hugget” – hör hur Magnus och Emelie Olsson i Jormvattnet har jobbat i sommar för att maxa skörden. Foto: Moa Lindberg/SVT

Skördekris i söder – men rekordår för bonden i Jormvattnet: ”1 270 balar”

Uppdaterad
Publicerad

För många jordbrukare i söder har skördesäsongen varit tuff med både torka och översvämningar. Men för köttbonden Magnus Olsson i Jormvattnet har det blivit en rekordskörd, trots en regnig sommar.

– Blött är ganska vanligt här uppe och uppenbarligen växer gräset väldigt bra av det, säger Magnus Olsson.

SVT har rapporterat om jordbrukare som drabbats hårt av torkan i början på sommaren. Mot sensommaren kom kraftiga skyfall som orsakade översvämningar där åkermark blev till sjöar.

I Jormvattnet i Strömsunds kommun har det inte varit någon torka att tala om, desto mer regn. Trots det har köttbonden Magnus Olsson gjort en rekordskörd.

– Det har varit en utmanande säsong, men i slutändan väldigt bra. Mellan regnskurarna har vi passat på när vi kunnat köra, säger han.

Fördelar med fjällmiljö

Jormvattnet ligger i fjällmiljö, någon mil från norska gränsen. Enligt Olsson blir det sällan extrem torka och vattnet står inte still i den kuperade terrängen.

– Det finns fördelar att vattnet rinner undan – men utmaningen är just att det lutar. Det är lite knepigt med körningen ibland, att ta sig upp för backarna om det är blött, säger Magnus Olsson.

Följ med till Magnus Olssons gård i Jormvattnet och hör hur han jobbat under sommaren för att maxa skörden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.