Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trädgårdsmästaren Ossian Tidblom berättar hur de använder vatten från åkrar och markytor, samt regnvatten, för att klara torkan. Foto: Susanna Forssblad/SVT

Se när odlaren visar upp lösningen för att klara torkan

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en oro hos många jordbrukare inför sommaren om att värme och torka ska leda till vattenbrist. Ossian Tidblom är trädgårdsmästare på en odlarskola och handelsträdgård i Ytterjärna, där de byggt ett system som gör att de slipper oroa sig.

SVT har pratat med ett flertal odlare och jordbrukare som uttrycker en oro inför sommaren om att höga temperaturer och eventuell torka kan leda till vattenbrist, som kan göra det svårt att odla och ge djuren tillräckligt med mat.

Lösning i Ytterjärna

Ossian Tidblom och hans kolleger odlar bland annat potatis, grönsaker och olika sädesslag på en kombinerad skola och handelsträdgård i Ytterjärna i närheten av Södertälje.

Klimatkrisen

I klippet visar Ossian Tidblom vad de har byggt på gården för att klara av en vattenbrist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet