Tveksamma tillställningar med whiskeydrickande och skoterkörning, slarvig redovisning och bristande kontroll. Så såg representationen i Härjedalen ut ifjol, visar SVT:s granskning. Foto: SVT Design

Efter SVT:s granskning: Nu skärps reglerna

Uppdaterad
Publicerad

Höga konferenskostnader, tveksamma tillställningar med whiskeydrickande och skoterkörning, slarvig redovisning och bristande kontroll. Så såg representationen i Härjedalen ut ifjol, visar SVT:s granskning. Men nu ska reglerna skärpas.

Frågan är då vilka regler för representation som egentligen gäller för anställda och förtroendevalda inom Härjedalens kommun.

Idag tycks det vara oklart. Kommunen har nämligen inte någon representationspolicy alls. Och har inte haft det på många år.

SVT granskar representationen i Härjedalen

LÄS MER: Tveksamma konferenser i Härjedalen

Riktlinjer tas fram efter SVT:s frågor

När SVT först frågar finns det inte heller några planer att ta fram någon policy. Det är först efter flera kontakter SVT får veta att det nu ska tas fram riktlinjer. Det är en anställd på ekonomikontoret som på eget initiativ har påbörjat arbetet efter att vi börjat ställa frågor.

De nya direktiven för representationen ska börja gälla till hösten.

– Och direktiv är tydligare och strängare än ”bara” en policy, konstaterar kommunalråd Anders Häggkvist (C).

Drack sprit trots alkoholpolicyn

Det som hittills styrt representationen tycks ha varit den gällande alkoholpolicyn och resepolicyn. Enligt den 17 år gamla alkoholpolicyn ”skall återhållsam råda” när det gäller alkoholförtäringen inom ramen för representation.

Men formuleringen är otydlig och kan tolkas på olika sätt. En grupp kommunanställda drack både öl och whiskey, som betalades med pengar ur kommunkassan.

LÄS MER: Sprit och skoteråkning för tusentals kronor

I efterhand slog kommunledningen fast att det inte var ok. Den aktuella provsmakningen av whiskey kände flera ansvariga chefer för övrigt inte till innan SVT tog upp saken. Pengarna ska nu betalas tillbaka.

Högre kostnader än Strömsund

Kommunalråd Anders Häggström (C) konstaterar att alkoholpolicyn behöver bli tydligare.

När det gäller kommunens resepolicy, som är från 2005, slås där fast att resorna bör minska av hänsyn till både kostnader och miljö.

År 2016 uppgick Härjedalens representationskostnader till 5,8 miljoner. Det var en ökning med en halv miljon jämfört med 2015. Det var också nästan en miljon högre representationskostnader än vad, befolkningsmässigt ungefär lika stora, Strömsunds kommun hade 2016.

Resor oundvikliga

Anders Häggström (C) konstaterar att Härjedalen är en geografiskt stor kommun så många resor är oundvikliga.

– Representation kan vara väldigt viktigt ibland för att få företag att komma hit, men vi har fått kritik från revisorerna att vi borde strama upp och titta på när vi ska ha det och hur vi ska ha det, säger Anders Häggström (C).

Arbetet med att minska kostnaderna påbörjades därför redan i höstas när 2017 års budget beslutades. Då avsattes 1,2 miljoner kronor mindre än tidigare till de olika kommunal nämndernas budget för representation.

– Och hittills i år ser det bra ut med resekostnaderna, men det är klart att än kan mycket hända det här året, säger Anders Häggström (C).

TV: Se nyhetsinslaget på SVT Play.

SVT:s granskning av representationen i Härjedalen

SVT:s granskning av representationen 2016 visade att det förekommit ett fall där en avdelning haft personalträff som bland annat omfattat provsmakning av whiskey och skoterkörning. Slutfakturan uppgick till över 60 000 kronor. Efter att SVT uppmärksammat kommunledningen på fakturan, som den inte kände till, ska nu de ansvariga för personalträffen betala tillbaka kostnaden för alkoholen på 4 300 kronor.

Samma avdelning åkte året innan, 2015, på personalträff och hade provsmakning av öl. Den gången tvingades man också betala tillbaka pengarna för alkoholen. Något som alltså inte hindrade att samma avdelning drack sprit på personalträffen året efter.

I övrigt visade SVT:s granskning att det förekom slarv med redovisningen: fler än en konferensfaktura saknade syfte och deltagare. Istället för ett program med specificerat innehåll och deltagarelista fanns på flera fakturor bara angivet ”konferenspaket” och inget mer.

Så såg det ut även 2015, visar kommunrevisorernas revision som kom ifjol. Revisorerna upptäckte också att en av de bristfällig fakturorna dolde den ovannämnda ölprovningen.

Hur många bristfälliga fakturor som döljer tillställningar med tveksamt innehåll tycks ingen veta idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar representationen i Härjedalen

Mer i ämnet