Anders Häggkvist (C) är en av de som reagerar starkt på representationsutläggen. Foto: SVT

Sprit och skoterkörning – vidlyftig representation i Härjedalen

Uppdaterad
Publicerad

Whiskeydrickande, skoterkörning och aktiviteter med renar. Det ingick i en personalträff i Härjedalen där slutnotan gick på över 60 000 kronor. Tillställningen utgör en av kommunens mest tveksamma representationskostnader 2016, visar en granskning av SVT.

SVT har granskat representationskostnaderna inom Härjedalens kommun, som redan ifjol fick kritik från revisorshåll. I en revisionsrapport ifrågasatte kommunrevisorerna framför allt de höga kurs-och konferenskostnader:

”Samtliga nämnder och kommunstyrelsen behöver gå igenom och diskutera om nedlagda kostnader verkligen står i proportion till den nytta som uppnåtts för satsade pengar”.

SVT granskar representationen i Härjedalen

Nyttan med konferenser ifrågasattes

– Vi uppmanade nämnder och kommunstyrelsen att de skulle diskutera igenom nyttan med kurser och konferenser i förhållande till den kostnad som man lägger ner, säger ordförande för kommunrevisorerna i Härjedalen Folke Bäck.

Ökad kostnader trots kritik

Men trots kritiken har representationskostnaderna sedan dess ökat. År 2015 uppgick de totala representationskostnaderna till 5 309 000 kronor. År 2016 hade de stigit till 5 840 000 kronor. En ökning med över en halv miljon kronor (531 000 kronor) på ett år. Nästan hela ökningen bestod av ökade konferenskostnader (478 000 kronor).

Vad var det då för konferenser man åkte på?

Åkte skoter för 20 000 kr

SVT har gått igenom fakturor från både 2015 och 2016. Precis som 2015 fanns det fler än en tveksam konferens 2016. Den faktura som väcker flest frågetecken från ifjol gäller en personalträff i Lofsdalen 16-17 mars 2016. Enligt fakturan har 25 personer bott på anläggningen i Lofsdalen. Där har det hyrts skoter för fyra personer, vilket tillsammans med skoterledbevis uppgick till närmare 20 000 kronor (19 420 kr).

Whiskey-provning för flera tusen

Åtta personer har också deltagit i whiskyprovning i Skybaren. Kostnad 4 300 kronor (med inträdet till baren inkluderat). Det har också bowlats och åkts skidor. Den sammanlagda kostnaden för hela personalträffen blev nära 55 000 (54 946 kr).

En del av fakturan från personalträffen i Lofsdalen. Foto: SVT

Det som däremot inte framgår av fakturan är om det förekommit något mer arbetsmässigt – eller kursliknande – inslag. Inte heller vilka som deltog.

Högst politiskt ansvarig för kommunens representation är kommunstyrelsen.

”Jag blir förbannad”

– Jag blir förbannad när jag får se sånt här...lyckligtvis så är det inte så många sådana här (fakturor), men varje sådan här är ju ett misslyckande, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Häggkvist (C).

Efter en paus tillägger han:

– Och man kan ju också se att det är en grabbig företeelse...jag tror inte att det är många inom våra kvinnligt dominerade yrken som får sådana här räkningar ifrån.

Aktivteter med renar

Här tillkommer också en faktura på över 6 000 kronor för ”aktiviteter med renar” som 25 män från samma avdelning deltagit vid i samband med konferensen. Därmed kostade personalträffen totalt 61 196 kronor.

SVT: Vet du vad man gjorde någonting utöver de där nöjesaktiviteterna?

Nej, det vet jag inte. Jag fick se den här (fakturan) för ett par dagar sedan, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Häggkvist (C).

Som högst politiskt ansvarige konstaterar att han brustit i sin kontroll. Men ansvar har även andra, till exempel den aktuella förvaltningschefen. Vi bestämmer oss för att höra med honom vad personalträffen egentligen handlat om.

Enligt kommunens alkoholpolicy ska ”återhållsamhet råda”. En formulering som kan tolkas olika, men just i fallet med provsmakning av alkohol har det i ett tidigare fall slagits fast att det inte är ok. I ett tidigare fall fick konferensdeltagare betala tillbaka kostnaden för provsmakning av öl (mer om det nedan).

Chef saknar förklaring

– Om man inte följer policyn då måste man ha en ursäkt och man måste ha en förklaring och jag har inte träffat chefen som står för det här så jag har ingen förklaring. Därför är det svårt för mig att uttala mig, när jag inte har pratat med min chef, säger samhällsbyggnadschef Panos Alepliotis.

SVT: Men det här var ju ett tag sedan, men du kände inte till det här sedan tidigare?

Förvaltningschefen har alltså inte sett fakturan från personalträffen trots att den kom för ett år sen, men han berättar att han känner till att avdelningen brukar åka iväg varje år på personalträff.

TV: Se ett längre reportage i SVT Play

Hade även ölprovning – året innan

Vid en närmare granskning visar det sig då att samma avdelningen år 2015 åkte iväg på en personalträff och då bland annat ägnade sig åt provsmakning av öl. Men det hela uppdagades av revisorerna och slutade med att kostnaderna för alkoholen fick betalas tillbaka. Sedan åkte alltså män från samma avdelning iväg året efter, 2016, och hade ännu en personalträff med alkoholprovsmakning på programmet, men den här gången av whiskey.

Revisorn kritisk

Ordföranden för revisorerna blir både förvånad och upprörd när SVT avslöjar att det rör sig om samma avdelning vid båda tillfällena.

– Det är märkligt, väldigt märkligt, att man inte tagit till sig det vi skrev och det kommunledningen sedan vidtog åtgärder mot, säger ordförande för revisorerna Folke Bäck.

SVT till förvaltningschefen: Vad tänker göra åt det här nu då?

– Ja, det är inte jag som ska ta beslut om det här. Här måste vi se på policyn och vi måste se vad dom har gjort, vi måste ha en liten utredning om det här och sedan får man bestämma vad man som ska göra, säger samhällsbyggnadschef Panos Alepliotis.

Ringer upp samma eftermiddag

Lite senare samma eftermiddag som intervjun görs ringer förvaltningschefen upp SVT och ger då besked om att pengarna för alkoholen ska betalas tillbaka.

Men frågan är nu om det finns fler konferenser med tveksamt innehöll som döljer sig bakom fakturor där det enbart står ”konferenspaket” angivet, för sådana fakturor där det saknas både syfte och deltagare fanns det fler än en av 2016, visar SVT:s granskning.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i mobilen med SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar representationen i Härjedalen

Mer i ämnet