Tveksamma konferenser i Härjedalen

Uppdaterad
Publicerad

En personalträff där det dracks sprit – i strid med kommunens alkoholpolicy. Det var en tveksam tillställning som SVT fann vid en granskning av representationen i Härjedalens kommun. Men det förekom även andra konferenser som kan ifrågasättas.

Whiskydrickande för flera tusen på en personalträff ifjol, men där de ansvariga nu tvingas betala tillbaka kostnaderna för alkoholen, efter att SVT uppmärksammat det hela. Det berättade vi om igår.

LÄS MER: Sprit och skoteråkning för tusentals kronor

SVT granskar representationen i Härjedalen

”Vet inte vad de har gjort”

Men vår granskningen visar också att flera konferenser kan ifrågasättas av andra skäl. Det handlar om konferenser som bland annat gick till Storhogna, konferenser där fakturorna vare sig hade syfte eller deltagare angivet. Något kommunrevisorerna är mycket kritiska till.

– Det innebär ju att man inte vet vad det är frågan om för konferens, man vet ju inte vad de har gjort. Det är inte bra. Kommunen behöver veta vad det är frågan om för konferenser, säger ordförande för kommunrevisorerna Folke Bäck.

Han konstaterar att uppgifterna ska finnas med för att kommunen ska kunna avgöra om det är motiverat att bekosta den aktuella kursen eller konferensen med skattepengar.

Se inslaget om representationen i Härjedalens kommun i SVT Play.

Dolde ölprovning – betald av kommunen

Efter en revision framförde kommunrevisorerna ifjol allvarliga synpunkter på representationen:

– Vi uppmanade nämnder och styrelser att fundera igenom nyttan med konferenser och kurser i förhållande till den kostnad som kommunen lägger ner, säger ordförande för kommurevisorerna Folke Bäck.

Bristerna – att syfte och deltagare saknades på fakturorna – fanns där redan 2015. Då upptäckte revisorerna bland annat att det förekommit ölprovning – som dolts bakom en knapphändig faktura. Ölen hade betalats med pengar från kommunkassan. Efter att revisorerna slagit larm betalades dock pengarna tillbaka.

Fler fakturor kan dölja tveksamheter

Syfte och deltagare ska alltså redovisas. Men uppgifterna saknades fortfarande i flera fall 2016.

Hur många liknande fakturor, som döljer tveksamheter, vet ingen idag.

– Ja, det har varit stora brister om man ser i backspegeln. Men vi hoppas att vi har kunnat rätta till det här nu efter de här nya riktlinjerna, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Häggkvist (C).

Men de nya riktlinjerna finns ännu inte utan håller på att tas fram.

Alkohol inte ok

Frågan är då hur kommunen i fortsättningen ska kunna säkerställa att bristerna åtgärdas, så att man faktiskt vet vad det är för konferenser tjänstemän och politiker åker på, vilka som deltar och om det är motiverat att bekosta det hela med kommunala medel.

– Det ställs ju stora krav på de man har köper konferensen av. De ska tydligt ange vad som är kurs och vad som är mat. Alkoholen ska inte dit överhuvudtaget. Sedan får vi i vårt arbete ta hänsyn till kritiken när vi tar fram våra riktlinjer. Det ska finnas ett tydligt syfte, vi ska ha en stor nytta av det (representationen) och det ska redovisas på ett bra sätt, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Häggkvist (C).

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i mobilen med SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar representationen i Härjedalen

Mer i ämnet